Ansjooprace 2018

Een warm applaus van alle deelnemers voor de vrijwilligers van Stichting Urker Botter. Het was 2 dagen feest maar ook 2 dagen hard werken voor de vrijwilligers van de stichting. Op vrijdag waren verschillende gemeentes te gast die te maken hebben gehad met de invoering van de Zuiderzeewet 100 jaar geleden, 14 in totaal: 

Lelystad, Waterschap Zuiderzeeland, Almere, Fryske Marren, Edam/Volendam, Enkhuizen/Stede broek, Zeewolde, Noordoostpolder, Gemeente Urk, Bunschoten/Spakenburg, Gooise meren en Steenwijkerland.

Na een stevige lunch in het Achterhuis was de inscheping op de  gereedliggende botters, natuurlijk voorzien van een ruime proviand voorraad. Aangezien er weinig wind was, hoefde er niet zoveel ‘gewerkt’ te worden dus was het heerlijk vertoeven op het IJsselmeer.

Nadat alle botters weer voor de botterschuur lagen aangemeerd, werd de winnaar bekend gemaakt. Gemeente Bunschoten/Spakenburg met de VD 153 waren de snelste, op tweede plaats eindigde  gemeente Urk op de UK 12, en de derde plaats ging naar de tweede botter van de gemeente Urk, de EB 65.

Na de prijsuitreiking, die door voorzitter Johannes Spoelstra gedaan werd volgde nog een heerlijk ‘captainsdinner’ in en rond de botterschuur. Onder het genot van muziek verzorgd door plaatsgenoot Arjan Langman, konden de aanwezigen genieten  van vers gebakken en gerookte vis, nasi en ‘Urker rijst’.

Op zaterdag waren alle ingrediënten aanwezig voor een spannende zeilrace, de jaarlijkse ‘Ansjooprace’.

Een heerlijke strakke wind, gretige bemanning en fanatieke deelnemers: Exelent bouwwerken Urk, Dakpanleggers bedrijf Urk, ZEP zonneceldakpannen, Bouwbedrijf KK Heutink BV, Post installateur, Seafresh BV, Seafrozen BV, SKREPR, Bouwbedrijf de Zeewering Urk,  Vd Lee Seafish, Gemeente Urk ,TOTEC, Hartman Installatie en de Sponsor van de Ansjooprace; Visscher Seafood.

Aangezien meerdere bedrijven eerder mee deden aan de race, was de concurrentie voor het winnen van de wisseltrofee bijzonder hoog. Na een stevig schippersontbijt in het Achterhuis was het inschepen geblazen voor de verschillende teams. Aan boord was er voor de inwendige mens weer van alles aanwezig in de uitgedeelde proviandmanden. Rond 12:00 liepen de botters de haven uit, voor een ‘vliegende start’ vlak voor de kust, zodat het vanaf de kade prima te volgen was. Dankzij een ruimende wind met een sterkte van rond de 4/5 bf werden er flinke snelheden gehaald en werd het een zinderende race, die niet voor iedereen zonder averij afliep. Zo verloor de AM 1 bijna een zwaard, en moest binnen komen voor een spoedreparatie, waarna de race gewoon weer verder ging. Aan het eind van de race werd duidelijk dat de VD 153 weer de snelste botter was met aan boord v/d Lee Seafish. Tweede plaats was voor TOTEC op de EB 65, en op de derde plaats eindigde Seafresh op de VD 172.  Na de prijsuitreiking die verzorgd werd door gedeputeerde Harold Hofstra, volgde weer een heerlijk buffet met muzikale omlijsting. 

Inmiddels zijn de eerste inschrijving voor volgend jaar alweer een feit.