Ansjoop race 18 juni 2016

ansj
Afgelopen zaterdag, 18 juni, was het weer zover de jaarlijkse bedrijvenwedstrijd, de Ansjoop race, georganiseerd door de Stichting Urker Botter, werd weer gevaren.
De weersvooruitzichten waren redelijk tot goed en we hadden er weer zin in.

Dit jaar was het mogelijk botters in te huren voor de volgende bedrijven :
aannemingsbedrijf KK Heutink, Gemeente Urk, ABN AMRO bank, Braveheart Marine, GEKA-constructie en vd Lee Seafish (2 botters).
Ten opzichte van vorig jaar dus een kleine groei van een botter, en voor volgend jaar al weer een aantal toezeggingen.

Zoals we gewend zijn werd om 9:00 uur begonnen met de inloop en het ontbijtbuffet in het Achterhuis, Henk Jan de Raat had dit weer prima verzorgt. Na dit buffet werd verdere uitleg gegeven over de gang van zaken en werd de te varen route uitgelegd, deze keer was een traject in de nabijheid van Urk uitgezet, hetgeen het voor de toeschouwers ook aantrekkelijker maakt.

Vervolgens werd de loting van de bedrijven en botters verzorgt door burgemeester van Maaren, waarna de deelnemers zich gingen inschepen, maar eerst werden de nodige zaken als haring, zalm en drinken enz. opgehaald uit de botterschuur.

Om ongeveer half elf gingen de eerste botters de haven uit, echter dit werd wreed verstoord door een forse regenbui, zodat de meeste botters eerst de bui afwachten aan het nieuwe plankier. De bui was snel overgetrokken en de botters zochten een goede start positie.
Zoals wij dat gewent zijn wordt er op tijd gestart, zodat alles redelijk relaxed verloopt.
De VN 66 lag als eerste op de startlijn, vrij snel gevolgd door de ZS 13 en daarna de VD 153.
Na de eerste ronde bleek al snel dat de VD 153 en HD 2 snelle zeilers waren, de wind nam verder nog iets toe, zodat er gewerkt moest worden om de zeilen en zwaarden goed getrimd te houden, maar ondertussen ook genieten van alle meegekregen versnaperingen.
De UK 213 kreeg echter de pech dat hij de verste boei iets te krap nam, met als gevolg dat het hele spul achter het zwaard bleef hangen, gelukkig kon de zaak worden geklaard en kon de
UK 114 nog net op tijd de boei weer op zijn oorspronkelijke positie te leggen.
Ook het resultaat van de 2e ronde was dat de VD 153 en HD 2 koplopers waren, de 3e ronde zal het moeten uitwijzen wie de titel zou behalen als snelste botter.

De eind uitslag was toch nog verrassend, de HD 2 met Bouwbedrijf KK Heutink werd eerste met 90 seconden voorsprong op de VD 153/ ABN AMRO, derde werd de VH 66 / 4e enz. werden de botters  UK 12, ZS 13, RD 28 en de UK 213 heeft helaas de wedstrijd moeten afbreken wegens pech met het zwaard.

Om ongeveer 15:30 waren de meeste botters weer in de haven en werd de bemanning getrakteerd op nasi met een gebakken scholletje en een vers gerookt stuk zalm.
De prijs uitreiking werd deze keer door wethouder F Brouwer verzorgd, deze feliciteerde alle deelnemers met de geweldig leuke dag, maar specifiek natuurlijk bouwbedrijf K K Heutink met hun eerste prijs. Ook als stichting willen we Kees Heutink en zijn bemanning feliciteren met het behaalde resultaat, wat overigens meer als verdient is  als de meest trouwe deelnemer van de Ansjooprace (niet een keer liet Kees verstek gaan!)
Vervolgens maakten we van de gelegenheid gebruik om afscheid te nemen van VIVAN accountant, als hoofd sponsor de afgelopen vijf jaren, Wim Vader werd eventjes in het zonnetje gezet en hartelijk bedankt voor de inzet van VIVAN accountants. Een opvolger voor de hoofdsponsoring werd afgelopen Urkerdag weer ‘gevonden’ in de persoon van Sjoerd de Boer van SEAVSAT, deze zal zich de komende jaren opwerpen als hoofdsponsor.

Met ongeveer 100 personen in en om de botterschuur was het een gezellig samenzijn, en tussen vijf en zes uur keerde de rust langzaam weer.

Vanaf deze plaats willen wij de deelnemende bedrijven hartelijk dank zeggen voor hun deelname cq. sponsoring, want we zijn als Stichting Urker Botter.