Lennaert Nijgh

Lennaert Nijgh en de UK 114

Iedereen kent wel een aantal bekende liedjes van Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Liesbeth List of Herman van Veen. Nummers zoals ‘Het Land van Maas en Waal, Avond, Verdronken Vlinder, Testament, Jan Klaassen de Trompetter, Malle Babbe, Liefde van Later’ en ga zo maar door.
Maar niet iedereen kent de tekstdichter achter het succes van deze soms prachtige poëtische teksten. Zijn naam is Lennaert Nijgh. Zijn werk wordt nog steeds gezien als een hommage aan de Nederlandse taal. Hij heeft het Nederlandse lied volwassen gemaakt. Lennaert wordt gezien als één van de beste tekstdichters die Nederland ooit gekend heeft.
Veel inspiratie voor zijn liedteksten deed hij op tijdens zijn vaartochten met de UK 114, ‘De Jonge Jacob’. Hij noemde de kotter ‘het goede schip’. Het schip was zijn ‘echte’ grote liefde. Ruim 33 jaar heeft hij met z’n schip gevaren en Urk, waar hij regelmatig kwam, vond hij het mooiste dorp van het IJsselmeer. Hij heeft er een prachtig lied over geschreven.
Helaas is Lennaert Nijgh in 2002 op 57 jarige leeftijd overleden. Hij werd begraven in z’n vertrouwde schippersoutfit en wel in een Urker ‘boatjen’. Na zijn dood werd het ‘Goede schip’ aan Stichting Urker Botter verkocht voor het symbolische bedrag van €1,-. Het schip is cultureel erfgoed.

Stichting Urker Botter is al jaren bezig met het onderhoud en de restauratie van de UK 114. Een langdurig en kostbaar proces. Vanwege de huidige staat van ‘het goede Schip’ is een grondige reparatie van boven- en onderschip nodig. Momenteel is Stichting Urker Botter bezig met een vervolgplan voor reparatie en restauratie van de UK 114. Aan de buitenkant is de UK 114 een Urker visserskotter, maar aan de binnenkant is zo ongeveer alles sinds het overlijden van Lennaert Nijgh hetzelfde gebleven. Zie de korte geschiedenis van de UK 114.

Ook is het mogelijk een arrangement te boeken met de UK 114, Via deze link vind u meer informatie.

De UK 114 is te huur per dag of dagdeel.