Ansjooprace 2024

Stichting Urker Botter organiseert ieder jaar, in de tijd dat vroeger op de ‘Ansoop’ (ansjovis) werd gevist, haar botterwedstrijd.

Dit jaar word de wedstrijd gehouden op 15 juni, en de eerste bedrijven hebben zich alweer aangemeld.

Ansjovis was vroeger toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was, een voor Urk belangrijk visje. In de periode dat het gevangen werd was het erg druk op het eiland. De ansjovis moest worden schoongemaakt en ingelegd in de zouterijen. Het was altijd een race tegen de klok.

Hier komt dan ook de naam van ons jaarlijkse evenement vandaan wat alle elementen van een spectaculaire dag op het water nodig heeft. Ieder jaar organiseert Stichting Urker Botter in juni de ‘Ansjooprace’. Een spannende wedstrijd voor bedrijven, verenigingen, families en vriendenclubs.

De deelnemers beginnen, samen met de bemanning van de botters, met een stevig ontbijt in een aan het water gelegen restaurant, waar ook de loting wordt gedaan wie er op welke botter vaart. We noemen dit in goede scheepstermen: ‘palaver’.

Na een uitvoerige en deskundige uitleg over het te varen wedstrijdrak, vindt de inscheping plaats bij de botterschuur. Iedere botter wordt voorzien van een goed gevulde proviandmand met uitgebreide catering voor de wedstrijd.

Hierna volgt de wedstrijd.

Samen met de bemanning worden bepaalde ‘rakken’ gezeild, je helpt dus zelf mee met het optrekken van de zeilen en zwaarden, het overstag gaan of gijpen.

Natuurlijk blijft er ook voldoende tijd over voor ontspanning.

Na de wedstrijd is er een uitgebreid schippersmaal in onze eigen botterschuur. Op deze traditionele maaltijd volgt de prijsuitreiking.

Een geweldige dag vol plezier, spanning en ontspanning.

Een unieke kans voor teambuilding en/of een bijzondere ontmoeting met uw clientèle, vrienden of familie.

Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u mailen naar: ansjoop@urkerbotter.nl of contact opnemen met Albert van Veen tel: 0633962300 of Eef de Vries tel: 0651239046

Let op, er zijn een nog een beperkt aantal botters beschikbaar.

Vaste deelnemer van der Lee Seafish, maakt zich op voor de wedstrijd.