Voorzitter Jan Hoekstra overleden.

We zijn bedroefd mede te moeten delen we mee dat onze zeer gewaardeerde en altijd gemotiveerde voorzitter gister is overleden.

Urk in Wintersferen 2019 Afgelast

Vrijdagavond 21 uur is altijd een bijzondere tijdstip voor Urk in Wintersferen. Alle medewerkers spoeden zich licht verkleumd, naar het naar het WintersferencafĂ© voor het vrijwilligers uurtje. Een uurtje met een opperbeste stemming altijd. Na enige tijd komt de organisatie binnen…..Het valt even stil want de bezoekers zijn geteld. Bij een nieuw bezoekersrecord klinkt gejuich en iedereen is vol goede moed voor de tweede dag.

Dit jaar is het anders. Heel anders. Wintersferen 2019 is geannuleerd vanwege de vermissing van twee Urker vissers…. mijn gedachten gaan naar die 160 figuranten die we af moesten bellen. De 90 medewerkers. Naar al die positieve inzet. Naar de voorpret en ik durf bijna niet te denken aan de hoeveel bonensoep en dikkoek er dit weekeind (voor bederf) opgegeten moet worden…..
Maar ik ben stil van het begrip, de bijval en het medeleven. De hele Wintersferen familie stond als 1 man achter de beslissing. Want dit zijn zaken die veel belangrijker zijn! Samen denken we aan het leed wat deze families heeft getroffen. We bidden voor de beide families in deze schrijnende onzekerheid. We bidden om Zijn kracht in dit enorme verdriet.

Urk in wintersferen 2019

De zeven plagen van Urk

Dit is het centrale thema van Urk in Wintersferen 2019. We reizen terug naar de jaren 30 van vorige eeuw, het jaar waarin de zuiderzeewet werd ingesteld. Deze jaren werden de gevolgen van de inpoldering voor Urk zichtbaar. De Zuiderzee verdween en het IJsselmeer verrees in zijn plaats, maar een dergelijke ingreep gaat niet zonder slag of stoot. De Urker haven werd bedolven onder een groene drab, vissoorten konden niet overleven in het brakke water en spoelden levenloos aan. Als gevolg hiervan kwamen muggen en spinnen in grote getale naar Urk toe. Op het land kwamen er juist dieren bij: ratten, muizen, wezels en ander ongedierte bestormde het eiland. In deze jaren kampte het eiland bovendien met drinkwatergebrek en kwam er zelfs een asregen uit de hemel neer.Het eiland had kortom heel wat te verduren tijdens deze jaren. De bevolking was in alle staten door de ellende die op ze afkwam en vele markante gebeurtenissen kenmerken deze jaren. Het centrale thema van Urk in Wintersferen is dan ook een perfect vervolg op de vorig jaar besproken inpoldering.

Kom naar Urk in Wintersferen

Kom 29 en 30 november naar Urk in Wintersferen. Beleef het verhaal van de zeven plagen tijdens dit historische evenement in het oude centrum van Urk. Straattheater, ambachten, lekkernijen, historie en meer!

Geplaatst door Urk in Wintersferen op Maandag 18 november 2019
Volg deze link voor een sfeer impressie

Urk in Wintersferen, 29 en 30 November